دفاع از حقوق و فضايل اهل بيت(ع) ، همواره مورد توجه علماي شيعه بوده و کتب فراواني در رابطه با اين مسئله نگاشته شده است که بيشتر از روش پاسخگويي به صورت حلي در قبال شبهات وارده از اهل سنت در آيات و روايات فضايل اهل بيت(ع) ، بهره جسته اند؛ اما اثر پيش رو کوشيده است تا از قرآن و کتب معتبر حديثي اهل سنت از جمله صحاح سته و گفتار خود آنان، پاسخ نقضي به شبهات ارائه کند، تا مشخص گردد که شالوده تفکر مخالفان و شبهاتي که بر اساس همين شالوده فکري در ذهنشان شکل گرفته با قرآن و سنت قطعي و حتي گاهي با گفتار خودشان نيز در تناقض است.
اصل رساله منطقی – فلسفی با مقدمه کوتاه، دقیق و پرمغز ویتگنشتاین آغاز میشود که مسائل اصلی آن و روح مباحث آن را بهطور موجز و فشرده توضیح میدهد. در ادامه نوبت به ترجمه کامل رساله میرسد که حدود یک سوم حجم کتاب را تشکیل میدهد.
قسمت شرح با مقدمه توضیحی شارح شروع میشود. مهمترین مطلبی که شارح در اینجا به آن اشاره میکند این است که در میان شارحان فلسفه متقدم ویتگنشتاین سه قرائت از رساله وجود دارد: قرائت استعلایی یا ارتدوکس، قرائت واقعگرایانه و قرائت درمانگرایانه. شارح از بصیرتهای همه این قرائتها استفاده کرده است اما با قرائت اول همدلی بیشتری دارد و حضور آن در شرح رساله بیشتر و برجستهتر است.
شارح برای شرح این اثر روش خاصی را در پیش گرفته است. او به جای شرح تک تک بندهای رساله، به شرح موضوعی روی آورده است. او بر این باور است که برای فهم درست و بهتر رساله لازم است چند موضوع اصلی را خوب درک کرد. مهمترین مواردی که در این زمینه مورد بررسی قرار میگیرند عبارتند از: شیء و امر واقع، نظریه تصویری معنا، سوژه متافیزیکی و سولیپسیسم، زیباییشناسی و اخلاق، قوانین طبیعت، علیت و استقرا، منطق، صورت کلی گزاره و ریاضیات، صدق، فلسفه، مرگ و معنای زندگی. هر کدام از این موضوعات بخش مستقلی را به خود اختصاص دادهاند. همچنین ربط و نسبت آنها با یکدیگر نیز بررسی میشود.
همچنین در شرح رساله از منابع گوناگون فارسی و انگلیسی استفاده شده است. نمایه موضوعی مفصل و بسیار خوبی نیز در پایان کتاب گنجانده شده است که برای پژوهش در باب فلسفه ویتگنشتاین بسیار خوب و مفید است.
این اثر با زندگینامه آیتالله حقشناس آغاز میشود که توسط شاگرد مشهور ایشان، استاد محمدعلی جاودان، تهیه شده است. پس از آن متن پیاده شده و ویرایششده گفتارهای اخلاقی ایشان به ترتیب تاریخی میآید. در این مجلد از جلسه هفتاد و یکم تا جلسه نود و چهارم درسهای اخلاقی معظمله ذکر شده است که مربوط به اواخر دهه شصت هجری شمسی میباشد. هر چند در این اثر به اقتضای اینکه سخنرانی برای عموم مردم و به اصطلاح منبری است، موضوعات گوناگون و زیادی مطرح میشود، اما میتوان بهطور کلی گفت که در سراسر این کتاب این موارد بیشتر مورد تأکید هستند: اطاعت از خداوند، ذکر، نماز، راههای مقابله با شیطان، تقوی، زبان، حق الناس و اهمیت خدمت به خلق. اما آنچه بیشتر از همه به چشم میخورد علم است. آیتالله حقشناس در سراسر این اثر در باب علم، اهمیت و ارزش آن، تحصیل علم و شرایط آن، طالبان علم و بسیاری از چیزهای دیگر سخن گفتهاند. میتوان گفت که از نظر ایشان مهمترین چیز برای اخلاق و تهذیب نفس و اصلاح دنیا و آخرت علم و معرفت است. به همین دلیل در موارد متعددی رابطه میان علم و سایر فضائل را بررسی میکنند و نشان می دهند که علم اصل و ریشه آنهاست. برای مثال اطاعت از خداوند تنها در صورتی درست و حقیقی است که بر پایه علم و معرفت باشد.
همچنین در لابهلای مباحث اخلاقی، خاطرات جالب و گوناگون، پند و اندرز و نصیحتهای مفیدی ذکر میشود که خواننده را متاثر میسازد. همچنین به دلیل اینکه آیتالله حقشناس با بزرگان اخلاقی و شخصیتهای معنوی ارتباط مستقیم داشتند، از سخنان آنان مطالب جذابی نقل میکنند. دیگر آنکه ایشان هر جا لازم باشد به تفسیر برخی از آیات قرآن نیز میپردازند. همچنین روایات متعددی را درباره موضوعات اخلاقی ذکر میکنند و به شرح آنها مبادرت میکنند. در مواردی نیز مباحث فقهی مرتبط ذکر میشود. لحن شفاهی و گفتاری متن نیز میتواند مزیت دیگری برای چنین اثری بهشمار آید؛ زیرا حال و هوای جلسات اخلاقی را بهتر نشان میدهد. کسانی که در این زمانه شلوغ و پرآشوب، به هر دلیلی، از حضور در جلسات اخلاقی واقعی محروم هستند، میتوانند از چنین آثار ارزشمندی بهرهمند شوند.
آرا و عقاید سید احمد فردید (مفردات فردیدی) (انتشارات علم)
پس از حمد و ثنای خداوند سبحان و متعال و ذکر سلام و تحیت بر حضرت محمد مصطفی خاتم الانبیاء (ص) و آل پاک او چنین گوید که: استاد سید احمد فردید از بزرگان این سرزمین دانشمندی صاحب خرد و ایمان بوده با ااندیشه های ناب حکمی خاص و احوالات یگانه خویش. در جوانی توفیق مرا یار بود تا به مدت ده سال پیوسته در محضر سخن ایشان باشم و از ایشان بسیار فرا آموزم. این نوشته که عصیر مایه سخنان اوست حاصل مصاحبت ها و مراودات و محاضرات آن زمان است. دوستان عهد قدیم از من چنین خواستند تا در این زمان آنها را به نشر سپارم، شاید که دیگران را سودمند سازد. این سخنان از زبان او به نحو ارتجالی بیان شده است و پراکندگی ها در اظهارات وی کم نیست، بی نظم و نسق و بی هیچ هماهنگی پیشینی بیان شده است و من سعی در پاسخ خواسته دانشوران و دوستان بر آن نموده ام تا این گفتارهای پراکنده را در ضمن مقولات مجامعی فراهم آورم و تا آنجا که این کار ممکن بود به مضمون و فجوی سخن ایشان نیفزایم و البته بر مطاوعت فرموده من علمنی حرفا میل دارم به تکریم نام وی بکوشم و همت بر آن دارم تا این سخنان را که در مواردی از عسرت روزگار و فریب چرخ غدار از مداومت عالمانه خارج و به برخی عبارات موهن و سس آلوده شده بود تا بدان حد که میسور افتد پاک و صاف بگردانم و از آنجا که شیوه سخن گفتن او بر نظم مقوله ای و یا مفهومی قرار نمی یافت و ازهر دری سخنی و کلامی رانده می شد بر گرد هر موضوعی و مبحثی سخن پیش می آمد و او را کلام بر یک نهج و روال نبود بر آن شدم تا آن را بر ترتیب مفید بر موضوعات کلی به قاعده آورم و با منضم ساختن اظهارات و عبارات مألوف و مربوط سخنان او را به فهم نزدیک سازم تا همگان به قدر رأی و خرد خود بدان آگاه شوندو از آن سود برند.
مرحوم استاد سید احمد فردید را بیشتر می توان از صنوف حکما بر شمرد تا در صفوف فیلسوفان چه او خود حکمت را اعم از فلسفه می دانست. البته این سخن که آیا حکمت اعم از فلسفه است چنانچه ماده معنی حکم و ماده معنی سوفیا را در نظر آوریم به ظاهر عکس به نظر می آید چه سوفوس که دانش است بخشی از آن دانش حکمت و یا حکم است و بنابراین حکمت اخص از فلسفه است که متناظر دانش غیر مشروط به حکم است. فلسفه یعنی دوستداری دانش چنان که می نماید و حکمت مترادف با آن نیست و گواه آن اینکه در قرآن کریم بارها گفته شده است خداوند حکیم است. پس این حکمت غیر از سوفوس است.
ایشان معتقد بود حکمت در یونان به معنای رهبری است و غیر از سوفوس و فیلوسوفیاست و ترجمه فلسفه به حکمت خود قسمی غربزدگی است، البته در نظر او تفکر حکمی هم می تواند شیطانی باشد.
می توانیم شیوه ایشان را حکمت خطاب کنیم. ایشان مایل به استقلال و تمیز و تجزیه حوزه های مختلف اشراق، تصوف، کلام و فلسفه از یکدیگر بود و به امکان اتحاد اینها قایل نبود. ایشان می گفت آنها که یونانیت بر ایشان اصالت دارد فلسفه را به معنای اعم می گیرند و به طعنه از قول اینان می گفت «نحن معاشر الحکما الانحتاج الی الانبیا.»
به عقیده وی کار هیدگر فیلسوف آلمانی «رفتن از فلسفه به فلسفه با گذشت از فلسفه» است، البته این کار با تفکر یعنی با رفتن به تاریخ فلسفه ممکن است نه با رها کردن فلسفه. فردید به پیروی هیدگر چنین برنامه ای را برای تفکر خود می سازد: رفتن همان طریق با تذکر و تفکر: در فلسفه با تذکر فلسفی از فلسفه گذشتن. در هنر با تذکر هنر از هنر گذشتن. در سیاست با تذکر سیاسی از سیاست گذشتن. در یک جمله ایشان مخالف اصالت فلسفه بود. شاید بیشتر مخالف فلسفه خوانده ها. ایشان معتقد بود اسم و دوره فلسفه، که از آ« سخن خواهیم گفت، غیر از اسم و دوره قرن است و نباید این دو را یک گرفت. از سوی دیگر، وی اذعان می نمود که گریز از فلسفه ممکن نیست، و حتی او نیز نمی توانست از آن بگریزد «رها نمی کند ما را». او بر آن نبود که به فلسفه بدوبیراه گوید گرچه همانگونه که همگان از آشنایان و ناآشنایان به شیوه سخن او می دانند کمتر فیلسوفی و متفلسفی از زخم تند انتقادهای وی در امان بود. پندار او به راستی این بود که هرچه از فلسفه پرسش شود بهتر است. «آنها که از فلسفه خبر ندارند بیش از دیگران گرفتار فلسفه اند.» به علاوه فلسفه زندگی بهتر از علم زندگی است و فلسفه زده کمتر از علم زده قارعه زده است.
و ...
محصولات انتشارات علم قابل تهیه در بانک کتاب و فروشگاه اینترنتی WWW.4030book.ir حامی ناشران ایرانی در زمینه های کودک - نوجوان - دانشگاهی - عمومی - کمک آموزشی - مذهبی و تمامی زمینه ها می باشد.
کانال تلگرامی ما p4030book.ir@
برای قیمت تماس بگیرید (66496367 - 021) شماره تلگرام 09037125318
محصولات انتشارات دانشگاه علم و فرهنگ قابل تهيه در بانک کتاب و فروشگاه اينترنتي WWW.4030book.ir حامي ناشران ايراني در زمينه هاي کودک - نوجوان - دانشگاهي - عمومي - کمک آموزشي - مذهبي و تمامي زمينه ها مي باشد.
کانال تلگرامي ما 4030book@
تنبیه الأمة و مؤلف ارجمندش نماد مکتبی فقهی ـ سیاسی شد که بیان دینی از آزادی و دموکراسی در مذهب شیعه فراهم میکرد و یا حداقل مقدمات چنین مهمی را تدارک میدید. به همین دلیل است کهتنبیه الأمة در مرکز مناقشات معاصر ما، دربارهی استبداد و مردم سالاری از یک سو، و نوگرایی مذهبی و سکولار از سوی دیگر نشسته و در این چهار سوق، همزمان مورد توجه علاقمندان به مذهب، سیاست، تاریخ و ملیت قرار گرفت و «جاذبه و دافعهی» پردامنهای برانگیخت.
بحران اندیشه و سیاست در ایران معاصر، و اهتمام و توسعهی علوم انسانی در سطوح آموزش عالی، موجب اقبال روزافزون به تاریخ اندیشهی سیاسی معاصر گردید و باز هم تنبیهالأمة نائینی اهمیت مضاعفی از دیدگاه رابطهی دین و دموکراسی پیدا کرد. اما ادبیات کتاب نائینی چنان فشرده و دشوار است که خواننده و پژوهشگر امروز را با مشکلات جدی مواجه میکند.
در این کتاب مؤلف کوشیده است با توضیح واژگان در کنار متن و شرح و تحشیهی تنبیهالأمة اندیشهی مکنون در آن را بازنماید و امکانات و تنگناهای این اثر مهم را در راستای رابطهی دین و دموکراسی، و بهطور کلی، دین و دولت مدرن آشکار سازد.
محصولات انتشارات نی قابل تهیه در بانک کتاب و فروشگاه اینترنتی WWW.4030book.ir حامی ناشران ایرانی در زمینه های کودک - نوجوان - دانشگاهی - عمومی - کمک آموزشی - مذهبی و تمامی زمینه ها می باشد.
کانال تلگرامی ما p4030book.ir@
اين كتاب به منظور معرفي سه علم مهم از علوم اسلامي براي دانشجويان الهيات و طلاب علوم ديني، در قالب دو واحد درسي تدوين شده است.
كتاب آشنايى با علوم اسلامى: كلام، فلسفه، عرفان که به منظور معرفى سه علم مهم از علوم اسلامى تدوين شده است، در بررسى هر علم، نخست كلياتى همچون تعريف، موضوع، فايده و روش علم را طرح مىکند تا پيش از ورود به مسائل مهم آن، دورنمايى از علم ارائه گردد و دانشپژوه با جغرافياى بحث آشنا شود. يكى از ويژگيهاى اين كتاب ارائه تاريخچه مختصر پيدايش علم كلام، فلسفه و عرفان در جهان اسلام و نيز تاريخ پيدايى فرقهها و مكتبهاى مختلف است. نويسنده تلاش كرده تا در مورد هر مكتب، مبانى و آراى مهم آن را ذكر كند و مشخصههاى اصلى آن مكتب را برشمارد. بيان روشن و به دور از پيچيدگى، استفاده نكردن از اصطلاحات فنى، تكيه بر آراى مشهور و استفاده نكردن از آراى مشكوك، ذكر منابع دست اول در قسمت يادداشتها، انتقال مباحث پيچيدهتر به قسمت يادداشتها براى استفاده استادان و علاقهمندان و درگير نكردن دانشپژوهان با آن مباحث، از ويژگيهاى اين اثر است.
كتاب آشنایی با فلسفه علم معاصر براي دانشجويان رشته فلسفه در مقطع كارشناسي به عنوان منبع اصلي درس فلسفة علوم 1 و 2 به ارزش 2 واحد تدوين شده است. امید میرود که علاوه بر جامعه دانشگاهی، سایر علاقهمندان نیز از آن بهرهمند شوند.
کتاب حاضر متنی آموزشی است که به معرفی مکاتب اصلی فلسفة علم در قرن بیستم میپردازد. در این کتاب ضمن بحث درباره سه مکتب اثباتپذیری، ابطالپذیری و نسبیگرایی، زمینههای پیدایش این سه مکتب معرفی میشود. امتیاز کتاب در این است که با بیان نقدهای هر یک از این مکاتب نسبت به یکدیگر، همزمان با تکیه بر بیانی از عقلگرایی معتدل، از عینیت دانش تجربی دفاع میکند. از ذاتگرایی و اصل علیت به عنوان دو پیشفرض عقلگرایی و از ماتریالیسم و ادعای جدایی دانش از ارزش، به عنوان دو پیشفرض تجربهگرایی بحث شده است.
پیام پژوهش
نیاز گسترده دانشگاه ها به متون درسی، به ویژه در رشته های علوم انسانی، و محدود بودن امکانات مراکز علمی و پژوهشی که خود را موظف به پاسخ گویی به این نیازها می دانند، ایجاب می کند امکانات موجود با همکاری دانشگاه ها و مراکز پژوهشی در مسیر اهداف مشترک به خدمت گرفته شود تا افزون بر ارتقای کیفی و کمی منابع درسی، از دوباره کاری جلوگیری شود.
به همین منظور، سازمان مطالعه و تدوین کتب علوم انسانی دانشگاه ها (سمت)، مرکز تحقیق و توسعه علوم انسانی و موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی بیستیم کار مشترک خود را با عنوان کتاب آشنایی با هرمنتیک به جامعه علمی کشور عرضه می کنند.
کتاب پیش رو برای دانشجویان کارشناسی ارشد رشته فلسفه دین در دروس «زبان دین» و «هرمنوتیک»، هر کدام به ارزش 2 واحد، و کارشناسی ارشد رشته علوم حدیث، گرایش کلام عقاید در درس «هرمنوتیک»، به ارزش 2 واحد قابل استفاده است. همچنین این کتاب به عنوان منبع اصلی درس «هرمنوتیک» در مقطع کارشناسی ارشد رشتههای دینشناسی، تفسیر و کلام تدوین شده است. امید است افزون بر جامعه دانشگاهی، دیگر علاقهمندان نیز از آن بهرهمند شوند.
فهرست مطالب
پیشگفتار
درس اول: مفهوم شناسی هرمنوتیک
درس دوم: تاریخچه هرمنوتیک
درس سوم: هرمنوتیک کلاسیک
درس چهارم: هرمنوتیک شلایرماخر
درس پنجم: هرمنوتیک دیلتای
درس ششم: هرمنوتیک فلسفی (1): هایدگر
درس هفتم: هرمنوتیک فلسفی (2): گادامر
درس هشتم: هرمنوتیک فلسفی (3): بررسی هرمنوتیک فلسفی
درس نهم: هرمنوتیک ریکور
درس دهم: هرمنوتیک عینی گرا
درس یازدهم: مبانی هرمنوتیک در اندیشه اسلامی (1)
درس دوازدهم: مبانی هرمنوتیک در اندیشه اسلامی (2)
درس سیزدهم: اصول هرمنوتیک در اندیشه اسلامی (1)
درس چهارم: اصول هرمنوتیک در اندیشه اسلامی (2)
منابع
نمایه ها
پیشگفتار
هرمنوتیک دانشی است که از یک سو به معرفت شناسی فهم، و از سوی دیگر به هستی شناسی آن بر می گردد. مباحث اساسی این دانش، که در قرن هفدهم و دوران پس از قرون وسطای غرب با دغدغه های دینی پا به عرصه گذاشت، پیشینه ای طولانی در میان اندیشمندان اسلامی دارد. مباحث هرمنوتیکی در آثار متفکران مسلمان، البته نه در ذیل اصطلاح علمی هرمنوتیک، بلکه در ادبیات مربوط به چندین رشته علمی همچون معرفت شناسی، اصول فقه، اصول و شیوه های تفسیر قرآن، و قواعد فهم حدیث کانون توجه قرار گرفته است.
با توجه به تطورات بنیادینی که در میان مکاتب گوناگون هرمنوتیکی رخ داده است، به سختی می توان تعریفی مشخص از آن به دست داد؛ ولی با کمی تسامح می توان موضوع دانش هرمنوتیک را «فهم انسان» در نسبت با امور گوناگونی همچون سخنان، مکتوبات و رفتارهای دیگران، و حتی همه اشیای خارجی دانست. این دانش، از سویی به تحلیل اصل فهم و فرایند تحقق آن، و از سوی دیگر به تبیین شیوه های تحقق فهم صحیح می پردازد. از این رو، در این دانش، هم هستی شناسی و هم معرفت شناسی فهم در نظر است.
اثر پیش رو درس نامه ای پژوهش محور در حوزه هرمنوتیک است. با توجه به اهمیت هرمنوتیک در همه علوم، به ویژه علوم دینی و انسانی، تلاش شده است تا با رویکرد تاریخی و تحلیلی، مهم ترین مباحث هرمنوتیکی که اندیشمندان غربی و اسلامی بدان ها پرداخته اند، در قالب متنی درسی عرضه شود. مخاطبان اصلی این درس نامه دانش پژوهان و پژوهشگران دانشگاهی و حوزوی اند؛ زیرا یکی از مهم ترین دغدغه های هر دانش پژوهشی، امکان تحقق فهم صحیح پدیده ها و آثار دیگران است. همواره این پرسش ها خودنمایی می کند که «آیا راهی برای رسیدن به فهم عینی و ناب وجود دارد؟»، «از کجا معلوم که همه فهم های ما وابسته به شرایط ذهنی مان نباشد؟» در صورتی که نتوانیم پاسخ درخوری برای این گونه پرسش ها بیابیم، نظریه پردازی ها، برداشت ها و تفاسیر دیگران و خودمان اعتمادپذیر نخواهند بود. با توجه به این چالش، ادهای هرگونه نظام سازی فکری و عملی گزاف خواهد بود و نتیجه اسف بار نسبیت مطلق می انجامد. این پیامد همان چیزی است که اندیشمندان غربی و روشنفکر مآب های مسلمان گرفتار آن شده اند و چاره ای جز تن دادن به نسبیت معرفت شناختی ندیده اند.
این متن آموزشی در قالب چهارده درس (دو واحد درسی) به منظور آشنایی دانش پژوهان مقاطع کارشناسی و کارشناسی ارشد با دانش هرمنوتیک و مهم ترین مکاتب و دیدگاه های هرمنوتیکی تدوین شده است.
درس نخست پس از تحلیل واژه هرمنوتیک به بیان تعاریف و مفاهیم گوناگون این اصطلاح می پردازد. درس دوم تاریخچه هرمنوتیک را در سه محور تاریخ مباثح هرمنوتیکی، تاریخ استعمال واژه هرمنوتیک و تاریخ علم هرمنوتیک بیان می کند.
درس سوم به معرفی نخستین جریان هرمنوتیکی در غرب، یعنی هرمنوتیک کلاسیک اختصاص دارد که به منظور تبیین قواعد فهم کتاب مقدس شکل گرفت. به همین منظور، دیدگاه های هرمنوتیکی مهم ترین شخصیت این مکتب، یعنی جان مارتین کلادنیوس، در کانون توجه قرار می گیرد.
درس های چهارم و پنجم دیدگاه های هرمنوتیکی دو شخصیت مهم هرمنوتیک مدرن، یعنی فردریک شلایر ماخر و ویلهلم دیلتای را معرفی و تحلیل کرده است. این مکتب که در قرن نوزدهم میلادی شکل گرفته است، نقطه عطفی در اصل دانش هرمنوتیک و همچنین تحولات آتی آن به شمار می آید.
درس های ششم تا هشتم به تبیین و بررسی هرمنوتیک فلسفی، به عنوان مهم ترین چرخش هرمنوتیکی غرب، اختصاص دارد. بر این اساس، در درس ششم به دیدگاه های هایدگر، به منزله پایه گذار این مکتب، و در درس هفتم دیدگاه های مهم ترین شاگرد وی یعنی گادامر پرداخته خواهد شد. در درس هشتم نیز پس از نشان دادن اثرپذیری روشنفکرمآب های مسلماناز هرمنوتیک فلسفی غرب، به بررسی و نقد مؤلفه های هرمنوتیکی این مکتب می پردازیم.
در درس های نهم و دهم دیدگاه های هرمنوتیکی برخی منتقدان غربی هرمنوتیک فلسفی معرفی می شود: در درس نهم، آرای پل ریکور، به عنوان منتقد متأثر از هرمنوتیک فلسفی، و در درس دهم دیدگاه های امیلو بتی و اریک دونالد هرش، به عنوان پرچمداران معاصر هرمنوتیک عینی گرا یا همان منتقدان غیرمتأثر از هرمنوتیک فلسفی.
درس های یازدهم تا چهاردهم نیز به مباحث هرمنوتیکی که در اندیشه اسلامی کانون توجه قرار گرفته است، اختصاص دارد: درس های یازدهم و دوازدهم به مبانی هرمنوتیک در اندیشه اسلامی، و درس های سیزدهم و چهاردهم به اصول هرمنوتیک در اندیشه اسلامی.
در پایان وظیفه خود می دانم که از تلاش و کمک همه عزیزانی که در تألیف این نوشتار بنده را مرهون لطف و عنایت خویش ساختند، تشکر کنم: از استاد بزرگوار حضرت علامه مصباح یزدی - دامت برکاته - که با تاسیس موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی ره و هدایت های علمی خویش زمینه تحصیل و تحقیق در علوم انسانی اسلامی را فراهم ساخته اند، از جناب حجت الاسلام و المسلمین استاد محمد فتحعلی، مدیر محترم گروه کلام و فلسفه دین مؤسسه که در هدایت این اثر نقش داشته اند، از استادان گران قدر، حجح الاسلام و المسلمین آقایان دکتر احمد احمدی، دکتر احمد واعظی و دکتر حسن یوسفیان که با نظارت و ارائه نکات ارزشمندشان بر اتقان اثر افزوده اند، از جناب حجت الاسلام آقای دکتر محمد حسین مختاری به خاطر ارائه دیدگاه هایشان در خلال تدوین ده درس نخست؛ و از دوستان گران قدرم حجت الاسلام آقای سید محمود مرتضوی شاهرودی که در تدوین درس نهم، و آقای حمزه علی مختاری که در تدوین درس دهم مشارکت داشته اند.
همچنین از تلاش های مسئولان محترم معاوت پژوهش و مدیریت تدوین متون موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی ره به ویژه مسئول محترم اداره تدوین متون درسی، جناب آقای سیدعلی حسینی فاطمی، و نیز دست اندرکاران محترم سازمان مطالعه و تدوین کتب علوم انسانی دانشگاه ها (سمت) بسیار سپاسگزارم.
از خدای متعال خواستارم به کرم و فضل بی کران خویش این اثر ناچیز را بپذیرد و آن را زمینه ای برای بهره مندی جویندگان دانش و حقیقت قرار دهد.
صفدر الهی راد
چكيده :
دانش هرمنوتيک که به معرفتشناسی و هستیشناسی فهم میپردازد، یکی از مهمترين زيرساختهای انديشهای و رفتاری انسان در حوزههای گوناگون علوم، (بهويژه علوم انسانی) است. ازاینرو، توجه به اين دانش برای حصول اطمينان از فهم خويش و ديگران، گريزناپذير است. اثر پيشرو، کتابی است پژوهشمحور که با رويکردي تاريخی و تحليلی و به منظور آشنايی دانشپژوهان علوم دانشگاهی و حوزوی با مهمترين مکاتب و ديدگاههای هرمنوتيکی انديشمندان غربی و اسلامی و بررسی آنها تألیف شده است.
محصولات انتشارات سمت قابل تهيه در بانک کتاب و فروشگاه اينترنتي WWW.4030book.ir حامي ناشران ايراني در زمينه هاي کودک - نوجوان - دانشگاهي - عمومي - کمک آموزشي - مذهبي و تمامي زمينه ها مي باشد.
کانال تلگرامي ما 4030book@